Waarom je millennials juist nu een schouderklopje moet geven
Niet meer naar de sportschool, geen etentjes met vrienden of naar de kroeg, geen vakantie voorpret, praatjes bij de koffieautomaat en lege agenda voor de normaal zo geplande vrijdagmiddagborrels. Waar je de ene collega niet meer spreekt, kan je de andere collega misschien niet meer zien op je beeldscherm. Deze tijd brengt voor iedere generatie uitdagingen mee. Ook voor millennials, de gemiddeld dertigers op de werkvloer.
Millennials houden van gezelligheid en houden van een persoonlijke touch in het werk. Zij willen gezien en gehoord worden. Veel millennials leggen de lat hoog voor zichzelf. Zij halen relatief veel eigenwaarde uit hun werk. Werk moet iets toevoegen aan je leven. Zij zoeken in hun werk meer dan een zinvolle dagbesteding. Een werkdag ziet er in het Corona tijdperk ineens heel anders uit, met taken die niet altijd duidelijk zijn. Het ontbreekt aan écht contact en je privéleven is ineens veel lastiger te scheiden van je werk. Hoe nuttig is een video-vergadering die twee keer zo lang duurt dan normaal, omdat iedereen zijn zegje wil doen en een leidinggevende niet door het scherm heen orde kan bewaren? Hoe zeker ben je nog van je baan? Wat als je hele agenda voor het weekend ineens leeg is en je je frustraties na een dagje werken niet meer van je af kunt boksen in de sportschool? Hoe zinvol is het werk dat je doet in een tijd waarin er zoveel gaande is? Het is soms erg wennen.
Millennials zijn opgegroeid met oneindige mogelijkheden om je te laten zien. Het podium pakken is vandaag de dag nog nooit zo makkelijk geweest. Maar gezien worden is misschien wel moeilijker dan ooit. Het is niet eenvoudig op te vallen als vele anderen dat ook doen. Ook op de werkvloer. Millennials krijgen energie als ze gezien worden. Word je niet gezien, dan is vertrekken een serieuze optie. Dan kun je immers ergens anders meer van waarde zijn. Het verlangen naar schouderklopje is voor deze generatie groot. Nu we allemaal verder van elkaar werken en iedereen op zijn eigen zolder of keukentafel zit, is dat een stuk lastiger. Maar niet onmogelijk.
Een schouderklopje kun je je jongere collega ook virtueel geven. Vraag hoe het gaat en maak ruimte voor zorgen en onzekerheden. En zet ook talenten van millennials in. Nu we allemaal heel digitaal vaardig moeten zijn, kan de ervaring en kennis van millennials extra goed van pas komen. Zij zijn niet anders gewend. Maar dan moet het je wel gevraagd worden. Flexibel werken? Als er een generatie is die daar raad mee weet, zijn het wel millennials die een 9 tot 5 mentaliteit toch al liever achter zich laten. Millennials weten ook wat nodig is om contact te maken en verbonden te zijn. Maak daar gebruik van. Juist nu. Als je millennials aan je weet te binden, gaan ze voor je door het vuur. Dat kan door juist nu te doen wat niet lijkt te kunnen: geef een schouderklopje. Geheel op afstand en in Corona stijl, maar oh zo waardevol.