Millennials hebben het zwaar op de werkvloer, en dat is niet zo gek!
Open workshop: ‘werken met millennials’ op 22 en 25 februari 2019 in Utrecht. Als je meer wil weten over hoe je moet omgaan met deze generatie medewerkers.
Keuzestress, quarterlife crisis, faalangst, fear of missing out, huizenhoge verwachtingen, prestatiedruk, burn-out, bore out, depressie: zomaar wat termen die opkomen als het over generatie Y (1985-2000), ook wel millennials genoemd, gaat. Het is ongekend hoeveel boeken er de afgelopen paar jaar zijn geschreven over de uitdagingen die generatie Y tegenkomt in haar (werkende) leven. Titels variëren van : “Fuck the quarterlife crisis”, “Het millennial mysterie”, “Generatie ei”, “You’re a legend and everyone else sucks”, “Quarterlife”, “Het Millennial manifest” tot “Zeik niet zo”. Ik ben zo iemand die al die boeken vanuit mijn fascinatie voor generaties leest, en ik kan je zeggen, het is redelijk deprimerend.
Begrijp met niet verkeerd, het is deprimerend dat al die boeken nodig zijn om organisaties wakker te schudden. De manier waarop we (samen)werken werkt niet meer. Het past niet meer bij de huidige tijdsgeest. Het is juist moedig en opbeurend dat deze jonge werkende generatie haar mond open trekt en van de daken schreeuwt wat de effecten zijn van de manier waarop wij werk organiseren. De tijd van top down managen, sturen op de korte termijn, een eenzijdige focus op profit, en de strakke scheiding tussen werk en privé is voorbij. Deze manieren van werken pasten bij de vorige eeuw, en werkten daar naar behoren. De normen en waarden in onze maatschappij zijn veranderd, de context van werk is veranderd, en bovenal is het bewustzijn van medewerkers veranderd.
Waar de babyboomgeneratie het nog vanzelfsprekend vond om loyaal te zijn aan een organisatie, direct te reageren op hiërarchie, stabiliteit het hoogste goed was en kennis nog macht, is dat voor generatie Y wel anders. Deze generatie weet dat verandering alomtegenwoordig is, dat degene die het weet het mag zeggen, dat alle statische kennis in je broekzak past én altijd bij de hand is en dat werkelijke ontwikkeling komt van constant uitproberen en reflecteren zonder zicht op het eindpunt. Het probleem is dat deze manieren van doen die passen bij de huidige tijdsgeest nog niet zijn ingesleten binnen organisaties. De consequentie is dat jonge medewerkers zich niet thuis voelen en bakken energie verliezen door op een manier te moeten werken die niet bij hen past. Dit heeft een hoog percentage burn-outs onder jongeren tussen de 25 en 35 jaar tot gevolg. Minimaal 17% van deze jongeren heeft tijdens deze levensfase een burn-out, waarschijnlijk is het cijfer nog veel hoger gezien dit getal alleen de geregistreerde burn-outs betreft. Veel jongeren gaan niet naar de huisarts of een therapeut maar werken ‘gewoon’ door, nemen een sabbatical of beginnen voor zichzelf.
In deze tijden waar jong talent schaars is kan je als organisatie niet meer achteroverleunen. Om up-to-date te blijven heb je jonge medewerkers nodig. Om jonge medewerkers binnen te halen én te blijven voeden moet je meegaan met de tijd en dien je dus de randvoorwaarden te bieden die voor deze generatie belangrijk zijn. Dus neem je je jonge medewerkers serieus, laat ze meedenken over het beleid en invloed uitoefenen op de organisatiecultuur. Zeker weten dat het je blije medewerkers van alle generaties én blije klanten oplevert!
Wil je meer weten over hoe je moet omgaan met deze jonge generatie medewerkers? Schrijf je dan in voor de open workshop: werken met millennials.
We bieden de workshop twee keer aan: op 22 en 25 februari van 13 tot 17 uur in het centrum van Utrecht.
Kosten: €150,- excl. BTW
Stuur even een mailtje als je erbij wilt zijn!